מלגות פולברייט ללימודי תואר שני
סקירה כללית
פולברייט ישראל מתעתדת להעניק מלגות למועמדים המועניינים להתחיל את לימודיהם לתואר שני באוניברסיטה אמריקנית בשנה האקדמית 2025-2026.
המלגות מיועדות לסטודנטים מכל תחומי הידע למעט תחומים המושתתים על קשר קליני עם חולים או מטופלים.
מועמדים שהתקבלו לתכנית לתואר השני יכולים לבחור באחד מבין שני מסלולי השמה.
מסלול 1: השמה עצמית
במסלול זה מועמדי התכנית יבצעו בעצמם את חיפוש המידע על התכניות המועדפות עליהם ויירשמו ישירות לאוניברסיטאות בארה"ב ללא קבלת ייעוץ מ- IIE. המועמדים יוכלו לבחור באופן חופשי באיזו תכנית ללמוד מבין התכניות שהם התקבלו אליהן, אך המימון שיקבלו מוגבל בתקרה אשר נגזרת מהעלות הממוצעת של לימודים במוסד אקדמי בארה"ב.
מסלול 2: השמה ע"י IIE
במסלול זה מועמדי התכנית לא יירשמו ישירות לאוניברסיטאות בארה”ב. במקום זאת, הגשת המועמדות לאוניברסיטאות נעשית עבורם על-ידי המוסד לחינוך בינלאומי: IIE. מוסד זה מגבש תכנית הגשות בהתאם להעדפות המועמדים, להערכת הישגי המועמדים יחסית לדרישות הקבלה של האוניברסיטאות, ולשיקולים הנגזרים ממטרות תכנית פולברייט. השיבוץ למוסד הלימודים ייקבע ע"י תכנית פולברייט והמימון שיקבלו המלגאים יהיה מימון מלא.
הגשה, קבלה והשמה במוסדות הרחוקים מראש הרשימה על-פי דירוגים פופולריים יכולה לקרות במיוחד בתכניות של שנתיים, ובתחומים בהם הנחות בשכר הלימוד יותר נדירות ובהם שכר הלימוד נשאר גבוה גם עם הירידה בדירוג תכניות הלימודים, כמו מנהל עסקים, בריאות הציבור, אדריכלות, אומנות מעשית, קולנוע מעשי, ועוד. עם זאת, חוויה אקדמית ותרבותית מעשירה ומעצימה ניתן להשיג גם במוסדות בארה"ב שאין להם מיתוג חזק בישראל. במסלול זה, הגשת המועמדות מוגבלת לארבעה מוסדות לימוד.
הטבות לעמיתי התכנית
תנאי זכאות
אמות מידה להערכת מועמדים
מצוינות אקדמית.
תכונות מנהיגות.
מיומנויות שעשויות לסייע בקידום ההבנה התרבותית ההדדית בין ארה”ב לישראל.
פוטנציאל להיתרם מהתכנית.
שליטה בשפה האנגלית.
תינתן העדפה למועמדים שלא התנסו בהתנסות אקדמית משמעותית בארה”ב, או בארץ דוברת אנגלית אחרת, בשנים האחרונות.
תנאי המלגה
המימון הינו לשנתיים לכל היותר ועבור המלגאי בלבד.
על המלגאים לנסוע לארה”ב כשהם מחזיקים באשרת כניסה J-1 לאורח במסגרת חילופין (J-1 Exchange Visitor) בחסות תוכנית פולברייט.
עם סיום תקופת המימון בת שנתיים, על מקבלי המענקים לדאוג להעברת החסות לאשרה שלהם למוסד האמריקני המארח ולאישור ההעברה על-ידי תכנית פולברייט.
עם השלמת תוכנית לימודים לתואר שני, ייתכן שמלגאי פולברייט יהיה זכאי להגיש בקשה להישאר בארה”ב במשך 12 חודשים להכשרה אקדמית, בתנאי שיש למלגאי הצעת עבודה ממשית.
עם סיום שהותם בארה”ב במעמד של אורח במסגרת חילופין, על מקבלי אשרת J-1 לחזור לישראל ולשהות בה במשך שנתיים, בטרם יהיו רשאים להגר לארה”ב, להגיש בקשה לתושבות קבע בארה”ב, או להגיש בקשה לאשרת עבודה אמריקנית. מטרת הדרישה לשהות של שנתיים בארץ המוצא הינה להבטיח שאורחים במסגרת חילופין ישובו לארץ מוצאם ויממשו את המטרות של תוכנית פולברייט.
מחזיקי אשרת J-1/סטודנט, שעזבו את ארה”ב לאחר שהתגוררו בה במשך שישה חודשים או יותר, יידרשו להמתין עד 12 חודשים לפני שיורשו לחזור לארצות הברית כבעלי אשרת J1/פרופסור/חוקר.
המגבלה הנ”ל אינן חלות על חזרה לארצות הברית בתור בעל אשרת J-1 מסוג אחר (אקדמאי לביקור קצר, מומחה, אורח בינלאומי), או בתור בעל אשרת סטודנט או תייר.
בני משפחה המתלווים למלגאי ייכנסו לארה”ב עם אשרת J-2. רבים מהתנאים החלים על מקבל המענק המחזיק באשרת J-1 חלים גם על מחזיקי אשרת J-2, כגון חובת השהות בת שנתיים בארץ המוצא.
עמיתי התכנית, שנכנסו לארה”ב כבעלי אשרת J-1, אינם רשאים לעבור למעמד של בעלי אשרת J-2, כשהם ממשיכים לשהות בארה”ב, אלא אם כן קיבלו פטור מן החובה לשהות בישראל במשך שנתיים, הנזכרת לעיל. באופן דומה, בני משפחה נלווים, שנכנסו לארה”ב כבעלי אשרת J-2, אינם רשאים לעבור למעמד של בעלי אשרת J-1, כשהם ממשיכים לשהות בארה”ב, אלא אם כן קיבלו פטור מן החובה לשהות בישראל במשך שנתיים.
על עמיתי התוכנית להתחיל בלימודיהם בארה”ב לא יאוחר מסמסטר הסתיו של שנת הלימודים 2025-2026. אין אפשרות לדחות את קבלת המענק לשנה האקדמית העוקבת.
עמיתי התכנית יתבקשו לפעול כשגרירי רצון טוב של תכנית עמיתי פולברייט, לשוחח על חוויותיהם עם אחרים, לפרסם את תכנית העמיתים בין חבריהם לעבודה וללימודים ובקרב מועמדים פוטנציאליים, וליטול חלק בפגישות היכרות והכוונה עם מועמדים חדשים שיתקיימו באזורם. העמיתים יוזמנו לקחת חלק בפעילויות ובאירועים שוטפים של הקרן ומעת לעת אף ישתלבו בתהליך בחירת העמיתים החדשים.
תהליך הבחירה
מועמדים מובילים יוזמנו לריאיון אישי שיתקיים במשרדי הקרן. על המועמדים להיות פנויים במועד שייקבע על ידי הקרן.
על המועמדים לדעת כי הקבלה הראשונית לתכנית איננה מבטיחה את קבלת המלגה. ישנם מספר תנאים נוספים לשם קבלת המלגה, ובין המובהקים בהם הוא כי על המועמדים להתקבל לפחות לתכנית אקדמית אחת בארה"ב שעלותה הכוללת היא במסגרת התקציב, ולשם כך אף לקבל השתתפות בשכר הלימוד. ההחלטה הסופית באשר להענקת המלגה תתקבל במחלקת המדינה של ארה”ב. כמו כן, עבור מועמדים שיבחרו בהשמה ע"י IIE, מחלקת המדינה שומרת את הזכות הבלעדית לבחור את המוסד האקדמי בו ישובץ המועמד ויקבל בו מלגה. העדפות המועמדים תילקחנה בחשבון במכלול שיקולים הכוללים גם פיזור גיאוגרפי, עלות כספית ועוד.
הקרן שומרת את הזכות הבלעדית הקרן שומרת לעצמה את הזכות הבלעדית לקבוע, במסגרת תקנות התכנית, את הקריטריונים להערכת המועמדים. הקרן אינה מחויבת לספק הסבר לתהליך קבלת ההחלטות באשר להענקת המלגות ובאשר לדחייה של מועמדים.