מלגות פולברייט ללימודי תואר שני בארה״ב Public Humanities
סקירה כללית
פולברייט ישראל מציעה לבוגרי ובוגרות תואר ראשון הזדמנות להמשיך את הכשרתכם באמצעות לימודים לתואר שני בארה"ב במסגרת תכנית תחנות רוח.
ייעודה של תכנית לתואר שני הוא להכשיר את הדור הבא של מנהיגות מקצועית במוסדות תרבות בזירות ציבוריות, קהילתיות ופרטיות. כמו גם לספק ידע ואופק תעסוקתי לבוגרי מדעי הרוח והתרבות.
התכנית תפעל במספר דרכים ליצירת רשת מובילי רוח באמצעות הכשרה במגוון תחומים של מדעי הרוח, האמנות והתרבות, לקריירה בעלת תועלת לחברה. בוגרי התכנית יתרמו להעברת תיאוריה וידע אקדמי ומעשי למרחבים ציבוריים, לאומיים ועירוניים.
התכנית תלווה את הבוגרים בדרכם המקצועית להקמת "תחנות רוח" - מקומות מפגש בין תוכן לחברה במוסדות בישראל והנגשת ידע וליצירה ענפה ומגוונת של יוזמות קהילתיות.
בכול שנה יצטרפו לתכנית 5 עמיתים חדשים. הם ישלחו למוסדות להשכלה גבוהה בארה"ב לתכניות מאסטר במגוון תחומים רלוונטיים. התכנית כוללת פרקטיקום/התמחות מקצועית במוסדות רוח ותרבות בארה"ב ותקנה ניסיון פרקטי המחבר בין ידע אקדמי וניסיון מקצועי לתאוריות וכלים אינטר־דיסציפלינריים של יזמות, ניהול פרויקטים, פיתוח משאבים, חשיבה אסטרטגית ומדיניות תרבות.
התכנית תאפשר לבוגריה לחולל שינוי ולקדם ערכים אזרחיים, לרכוש כלים על מנת לתרגם תיאוריה לשאלות העומדות על סדר היום הציבורי הגלובלי והמקומי, ולתרום להפיכת הידע למשאב ציבורי. התכנית מיועדת לבוגרי ובוגרות תואר ראשון מצטיינים בכול תחומי הדעת המבקשים להמשיך וללמוד לתואר שני בארצות הברית באחת מההתמחויות הבאות:
מדעי הרוח הדיגיטליים | מורשת תרבותית | כתיבת היסטוריה | ספרות | שימור| מוזיאולוגיה | מדעי הספרייה | תקשורת | קולנוע דוקומנטרי |תיעוד | ניהול מוסדות תרבות | אוצרות | ניהול קהילות | חינוך למדעים.
מועמדים שהתקבלו לתכנית לתואר השני לא יירשמו ישירות לאוניברסיטאות בארה”ב. במקום זאת, הגשת המועמדות לאוניברסיטאות נעשית עבורם על-ידי המוסד לחינוך בינלאומי (IIE) - מוסד זה מגבש תכנית הגשות בהתאם להעדפות המועמדים, להערכת הישגי המועמדים יחסית לדרישות הקבלה של האוניברסיטאות, ולשיקולים הנגזרים ממטרות תכנית פולברייט. השיבוץ למוסד הלימודים ייקבע ע"י תכנית פולברייט והמימון שיקבלו המלגאים יהיה מימון מלא.
איך להגיש מועמדות?
בנוסף למילוי הטופס בסוף העמוד יש לצרף מכתב המסביר את העניין בתכנית בשפת האם של המועמד. המכתב ישלח בפורמט PDF לרכזת התכנית - ביסאן אבו עביד למייל [email protected] עד תאריך 24 ביוני 2024.
הטבות לעמיתי התכנית
סיוע כספי
מימון שכר לימוד ואגרות נלוות, לתקופה מרבית של שנתיים.
דמי מחייה חודשיים למלגאי, בהתאם לאומדנים של IIE, לשנתיים לכל היותר.
קצבת נסיעה ורילוקיישן משוערת
אין
תמיכה , פעילויות
ביטוח בריאות בסיסי למלגאי בלבד, במשך תקופת המלגה.
* פגישת הכנה והכוונה לקראת היציאה לארה”ב.
* עזרה מוסדית בארה”ב התומכת בויזות, אירועים ורישות חברתי ואקדמי.
תנאי זכאות
על המועמדים להיות אזרחי ישראל
על המועמדים לשהות בישראל בעת הגשת מועמדותם ובמשך כל התקופה עד ליציאתם לארה”ב להתחיל בלימודיהם בתור עמיתי תכנית פולברייט. סטודנטים שכבר התחילו בלימודיהם בארה”ב או שמתכננים לצאת לארה”ב לפני סמסטר סתיו 2025 אינם זכאים להגיש מועמדות. מי שכבר התקבל ללימודים לתואר שני במוסד אמריקאי להשכלה גבוהה ומחפש מימון ללימודים במוסד זה, אינו זכאי להגיש מועמדות
זכאים להגיש מועמדות בעלי תואר ראשון וסטודנטים שיסיימו את לימודי התואר הראשון במהלך השנה האקדמית 2023/2024. על הסטודנטים לסיים את החובות האקדמיים ולהגיש אישור זכאות לתואר עד ה-31 בדצמבר 2024.
בעלי אזרחות כפולה אמריקנית-ישראלית או תושבי קבע של ארה”ב, אינם זכאים להגיש מועמדות.
מי שכבר התקבל ללימודים לתואר שני במוסד אמריקאי להשכלה גבוהה ומחפש מימון ללימודים במוסד זה, אינו זכאי להגיש מועמדות.
סטודנטים ברפואה, ברפואת שיניים, ברפואה וטרינרית, בסיעוד ובתכניות אחרות המושתתות על מגע קליני עם חולים/מטופלים, אינם זכאים להגיש מועמדות.
מועמדים שהגישו בקשה פעמיים ונענו בשלילה אינם רשאים להגיש בקשה פעם נוספת למלגה זו.
מידע נוסף
מועמדים לא יופלו על רקע דת, גזע, מגדר, גיל או מגבלה גופנית.
על המועמדים שיוזמנו לראיוון להגיש ציון מבחן Duolingo English Test של לפחות 115.
לאחר תהליך המינוי, על כל המועמדים הנבחרים, כולל אלה שלמדו בארצות דוברות אנגלית, להגיש ציון מבחן TOEFL מבחן אנגלית כשפה שנייה עד 20 נובמבר 2024. חברת ETS מציעים מהדורת TOEFL ביתית. מבחן TOEFL הביתי הינו זהה בתוכן, מבנה וחווית אונליין כמו מבחן TOEFL האינטרנטי הרגיל אשר מתקיים במרכזי הבחינות. בעת ההרשמה למבחן TOEFL יש להקפיד להזמין שיגור דו”ח רשמי לקרן פולברייט, קוד 5373, ול-IIE, קוד 2326. למידע נוסף יש לפנות לאתר ETS.
לאחר תהליך המינוי, חלק המועמדים הנבחרים יתבקשו להגיש ציון מבחן GRE / GMAT. בעת ההרשמה למבחן, יש להקפיד להזמין שיגור דו”ח רשמי לקרן חינוך, קוד 5373, ול-IIE, קוד 2326. למידע נוסף יש לפנות לאתר GRE/GMAT.
טרם הנסיעה, על המועמדים להציג אישור על כיסוי פיננסי לכל ההוצאות שאינן ממומנות ע"י התכנית, לפי הנחיות IIE.
על המועמדים להיות במצב בריאותי תקין. לפני קבלת המענקים שלהם, כל המועמדים שייבחרו לקבל מענק פולברייט יידרשו להגיש דו”ח רפואי, הכולל פרטים על מצב הבריאות של המועמד בעבר וכן תוצאותיה של בדיקה עדכנית.
הרשעה קודמת בביצוע עבירה פלילית או האשמה תלויה ועומדת בביצוע עבירה פלילית עלולה להביא לפסילת מועמדות.
אמות מידה להערכת מועמדים
מצוינות אקדמית.
תכונות מנהיגות.
מיומנויות שעשויות לסייע בקידום ההבנה התרבותית ההדדית בין ארה”ב לישראל.
פוטנציאל להיתרם מהתכנית.
שליטה בשפה האנגלית.
תינתן העדפה למועמדים שלא התנסו בהתנסות אקדמית משמעותית בארה”ב, או בארץ דוברת אנגלית אחרת, בשנים האחרונות.
ניסיון מקצועי בתחום הרלוונטי
תנאי המלגה
המימון הינו לשנתיים לכל היותר ועבור המלגאי בלבד.
על המלגאים לנסוע לארה”ב כשהם מחזיקים באשרת כניסה J-1 לאורח במסגרת חילופין (J-1 Exchange Visitor) בחסות תוכנית פולברייט.
עם סיום תקופת המימון בת שנתיים, על מקבלי המענקים לדאוג להעברת החסות לאשרה שלהם למוסד האמריקני המארח ולאישור ההעברה על-ידי תכנית פולברייט.
עם השלמת תוכנית לימודים לתואר שני, ייתכן שמלגאי פולברייט יהיה זכאי להגיש בקשה להישאר בארה”ב במשך 12 חודשים להכשרה אקדמית, בתנאי שיש למלגאי הצעת עבודה ממשית.
עם סיום שהותם בארה”ב במעמד של אורח במסגרת חילופין, על מקבלי אשרת J-1 לחזור לישראל ולשהות בה במשך שנתיים, בטרם יהיו רשאים להגר לארה”ב, להגיש בקשה לתושבות קבע בארה”ב, או להגיש בקשה לאשרת עבודה אמריקנית. מטרת הדרישה לשהות של שנתיים בארץ המוצא הינה להבטיח שאורחים במסגרת חילופין ישובו לארץ מוצאם ויממשו את המטרות של תוכנית פולברייט.
מחזיקי אשרת J-1/סטודנט, שעזבו את ארה”ב לאחר שהתגוררו בה במשך שישה חודשים או יותר, יידרשו להמתין עד 12 חודשים לפני שיורשו לחזור לארצות הברית כבעלי אשרת J1/פרופסור/חוקר.
המגבלה הנ”ל אינן חלות על חזרה לארצות הברית בתור בעל אשרת J-1 מסוג אחר (אקדמאי לביקור קצר, מומחה, אורח בינלאומי), או בתור בעל אשרת סטודנט או תייר.
בני משפחה המתלווים למלגאי ייכנסו לארה”ב עם אשרת J-2. רבים מהתנאים החלים על מקבל המענק המחזיק באשרת J-1 חלים גם על מחזיקי אשרת J-2, כגון חובת השהות בת שנתיים בארץ המוצא.
עמיתי התכנית, שנכנסו לארה”ב כבעלי אשרת J-1, אינם רשאים לעבור למעמד של בעלי אשרת J-2, כשהם ממשיכים לשהות בארה”ב, אלא אם כן קיבלו פטור מן החובה לשהות בישראל במשך שנתיים, הנזכרת לעיל. באופן דומה, בני משפחה נלווים, שנכנסו לארה”ב כבעלי אשרת J-2, אינם רשאים לעבור למעמד של בעלי אשרת J-1, כשהם ממשיכים לשהות בארה”ב, אלא אם כן קיבלו פטור מן החובה לשהות בישראל במשך שנתיים.
על עמיתי התוכנית להתחיל בלימודיהם בארה”ב לא יאוחר מסמסטר הסתיו של שנת הלימודים 2025-2026. אין אפשרות לדחות את קבלת המענק לשנה האקדמית העוקבת.
עמיתי התכנית יתבקשו לפעול כשגרירי רצון טוב של תכנית עמיתי פולברייט, לשוחח על חוויותיהם עם אחרים, לפרסם את תכנית העמיתים בין חבריהם לעבודה וללימודים ובקרב מועמדים פוטנציאליים, וליטול חלק בפגישות היכרות והכוונה עם מועמדים חדשים שיתקיימו באזורם. העמיתים יוזמנו לקחת חלק בפעילויות ובאירועים שוטפים של הקרן ומעת לעת אף ישתלבו בתהליך בחירת העמיתים החדשים.
תהליך הבחירה
מועמדים מובילים יוזמנו לריאיון אישי שיתקיים במשרדי הקרן. על המועמדים להיות פנויים במועד שייקבע על ידי הקרן.
על המועמדים לדעת כי הקבלה הראשונית לתכנית איננה מבטיחה את קבלת המלגה. ישנם מספר תנאים נוספים לשם קבלת המלגה, ובין המובהקים בהם הוא כי על המועמדים להתקבל לפחות לתכנית אקדמית אחת בארה"ב שעלותה הכוללת היא במסגרת התקציב, ולשם כך אף לקבל השתתפות בשכר הלימוד. ההחלטה הסופית באשר להענקת המלגה תתקבל במחלקת המדינה של ארה”ב. כמו כן, עבור מועמדים שיבחרו בהשמה ע"י IIE, מחלקת המדינה שומרת את הזכות הבלעדית לבחור את המוסד האקדמי בו ישובץ המועמד ויקבל בו מלגה. העדפות המועמדים תילקחנה בחשבון במכלול שיקולים הכוללים גם פיזור גיאוגרפי, עלות כספית ועוד.
הקרן שומרת את הזכות הבלעדית הקרן שומרת לעצמה את הזכות הבלעדית לקבוע, במסגרת תקנות התכנית, את הקריטריונים להערכת המועמדים. הקרן אינה מחויבת לספק הסבר לתהליך קבלת ההחלטות באשר להענקת המלגות ובאשר לדחייה של מועמדים.
לוח זמנים לשנה האקדמית 2025/2026
FAQ
I hold dual citizenship – both Israeli and American. Am I eligible to apply for a Fulbright award?
No. Only Israeli citizens are eligible to apply. Israeli citizens holding citizenship of another country other than the U.S. in addition to Israel are eligible to apply.
I am already enrolled in a program in the U.S. May I apply for a Fulbright award to complete my program?
No. Fulbright awards are granted to applicants who have not commenced their programs in the U.S.
I am a qualified medical doctor. May I apply for the post-doctoral program?
Yes. However, medical doctors (MDs) must also have a PhD in order to be eligible for Fulbright Postdoctoral fellowships. In addition, research in the United States, must not involve clinical contact with patients. Post-doctoral Fellowships are not available to support clinical internships. This is only relevant for Postdoctoral programs.
Can I avail myself of a Fulbright award for a project that I want to work on in Israel?
No. Fulbright awards are for study/research in the United States only.
Are Fulbright grants available for attending conferences, seminars and paper presentations in the U.S. and other countries?
Fulbright grants are not awarded for these purposes.
How do I apply for an award?
You should read the Instructions and Information and submit your Application Form using the Applications Embark online system. Applications which are not submitted online cannot be considered.